מונחים והגדרות
# זנות והגדרות
״כלות מאוקראינה״ֶ זה זנות?
לא פעם ניסינו להתמודד עם שאלת הגדרות.
הדרך של הפטריארכיה לבלבל אותנו, היא כל פעם לקחת תחום ניצול אחר, לעטוף אותו בנייר מרשרש בתוספת גלאם ולטעון שזה משהו אחר לגמרי.
המצאות ופרקטיקות כמו: נערת ליווי, פרונו, מין מצלמות וכו׳ - זו "אותה גברת בשינוי אדרת״(תרתי משמע) וכך גם לגבי ״כלות מאוקראינה״ - בואו נבחן יחד את התשובות לשאלות :
-
האם ישנם יחסי כח? אכן, מדובר בנשים מאזורים מוחלשים התלויות בגבר מבוגר מהן בארץ זרה (לרוב העדר שפה/השכלה/הבדלי תרבות וכו׳).
-
האם נדרשים יחסי מין בתמורה להגנה/כסף/אזרחות? אכן זה בהחלט מצופה מהאישה.
-
האם קיימת אינטימיות או תשוקה מוקדמת משני בני הזוג לפני הנישואין? אולי תתפתח כזו בהמשך , אבל בתחילת הקשר זו עסקה בה מוחלף מין בביטחון כלכלי בין שני זרים.
-
האם המחיר שמשלמת האישה הוא מעבר למה שהיא מקבלת תמורת העיסקה? סביר להניח שקיום יחסים גבר מבוגר בהרבה שאין אליו משיכה יתן את אותותיו. האישה ״משלמת״ בגופה ונעוריה תמורת אותו ביטחון כלכלי. קוראים לזה ״חוזה פראי״.
אגב בדוח של מחלקת המדינה האמריקאית מוגדרים נישואין מסוג זה כסחר בבני אדם (TIP):
סין, האיטי, אינדונזיה, לאוס מוזכרות בהקשר של סחר בכלות.
*הפוסט נכתב בשיתוף חברתי השורדת ד׳ שסייעה לי, תודה.
# זנות כרצף
האם סקס וירטואלי דרך מצלמות הוא זנות? האם להתחתן עם גבר עשיר שאת לא סובלת משמעו זנות? האם חשפנות היא זנות?
כפי שכתבנו בעבר- לזנות פנים (וזירות) רבות. טענה זו, מאפשרת גם פתח לדיונים אודות מהי זנות "אמתית" ומה נחשב לגיטימי וסביר.
נוח לנו לחלק את העולם לשחור ולבן, מה נכון ומה מוקצה. חלוקה זו עוזרת לנו ליצור סדר, גם אם מדומה- ויותר מסדר, חלוקה זו עוזרת לנו בשימור התחושה של עולם בטוח, תוך הרחקה ממודעתנו את העוולות המנורמלות המתרחשות בו כל העת ובאין מפריע.
עם זאת, חשוב שנדע - החיים אינם שחור ולבן, אלא מכילים מורכבות בתוכם. במילים אחרות, זנות פעמים רבות מהווה רצף. הכוונה בכך היא ש גם אם אישה מצויה בפלטפורמה מסוימת, דינאמיקת התעשייה פעמים רבות מביאה לכך כי פלטפורמה זו תהווה מדרון תלול לכניסה לפלטפורמות אחרות, מובהקות וברורות יותר. יותר מכך, נאמר- רבות מהנשים אינן נכנסו לעומקה באופן ישיר, אלא אם כי בהליך הדרדרות איטי, אך גם תלול, במורד הרצף.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש- אנו לא רואות את הבעייתיות כטמונה אך ורק בפוטנציאל ההידרדרות לאורך הרצף. אנו מחזיקות בעמדה כי כל אקט של מכירת הגוף, גם אם אינו כולל מגע פיזי או אינו מוגדר כזנות במובן המובהק שלה- מהווה ניצול מצוקה. הבנה זו עלולה להיות מבהילה, שכן היא פותחת צוהר להבנה שכל אחת ואחת מאתנו יכולה להיות על רצף הזנות במידה זו או אחרת, ואף לא אחת חסינה מפני הימצאות ברצף זה. אם כך, האם הדבר מצביע על כך שנתח מהותי מאוכלוסיית הנשים מצויה על רצף הזנות?
תשובתנו היא כי ב״לא עומדות״ נאפשר לאישה להגדיר את עצמה ולא נתערב בהגדרותיה. עם זאת- הטענות שלא נקבל או נאמין להן הן טיעונים לכך שקיימים על הרצף ביטויים של זנות כהעצמה ובחירה.
עמדתנו יכולה אולי להיתפס כסתירה פנימית. יש אף שיטענו כי מדובר בפמיניזם פריווילגי ומתנשא. אנו מכירות טענות אלו, ואף על פיהן רואות בעמדתנו כמשקפת בדיוק את ההבנה אודות מורכבות רצף הזנות, על שלל ביטוייו, זאת תוך נקיטת העמדה הנחרצת כי זנות הינה לעולם אלימות מינית, ניצול ופגיעה- בכל מקום, ובכל מרחב- גם אם נחשב ללגיטימי ומנורמל.
*הפוסט נכתב בשיתוף ״שלגיה״, שורדת חברת קהילתנו.
# זנות ושפה
השפה מייצגת מחשבות ועמדות חברתיות, ולכן בואו נבחן את המונחים השונים ונציע אלטרנטיבות:
״נערת ליווי״ - מונח שנועד לעשות גלוריפיקציה למין טראומטי עם זרים זאת על ידי טשטוש הרכיב הטראומטי והחלפתו במונח מעודן וזוהר. בפועל לא מדובר בנערות זוהרות, אלא בנערות, בחורות ונשים במצוקה, אשר וודאי לא מלוות אף אחד לשום מקום- אלא מנוצלות.
״עובדת מין״/״נותנת שירות״- מונח קפיטליסטי שנועד לנרמל את הזנות ולהציגה כמקצוע ככל המקצועות, בשורה אחת עם מקצועות כגון מוכרת/עורכת דין/מורה (רק שלא ידוע לנו שצריך הכשרה מיוחדת או ניסיון כדי "לעסוק" בזנות).
שרמוטה/יצאנית/פרוצה - מונחים המשקפים את התפיסה החברתית אודות הרמה המוסרית הנמוכה של אותן נשים, ולאור כך- את הלגיטימיות בביזוי של נשים אלו, לגיטימיות אשר מקלה על תחושות האשמה החברתיות שלנו.
לקוח/קליינט/גבר שמשלם על מין: מונחים קפיטליסטיים נוספים שנועדו לתת לנו תחושה של יחסי מסחר נורמטיביים, ככל עסקה רגילה המתבצעת בין נותנת שירות ולקוח, קנייה ומכירה, ולא בדיני נפשות.
המונחים הנכונים:
שורדת זנות, אישה בזנות, קורבן סחר, נשים בתעשיית סחר במין.
וגם: זנאי!
*הפוסט נכתב בשיתוף ״שלגיה״ שורדת חברת קהילתנו.
# זנות ופמיניזם
ננסה לעשות קצת סדר במונחים המבלבלים. לפמיניזם יש, כמו כל הגות , זרמים שונים , לעיתים משלימים ולעיתים מנוגדים זה לזה.
מישהי יכולה להגדיר עצמה ״פמיניסטית״ ולראות בזנות חגיגה של עוצמה ומיניות נשית, שליטה על המבט הגברי וכו׳
ומישהי יכולה להגדיר עצמה ״פמיניסטית״ ולראות בזנות מקום של דיכוי נשי, ניצול מצבי מוחלשות וכדומה.
הקבוצה הזאת שייכת לזרם השני, המכונה לא אחת: ״פמיניזם רדיקלי״ (מאחר שהוא מזוהה עם הגל השני של הפמיניזם בשנות ה 70 בארהב ואירופה). למרות שבינינו אין שום דבר רדיקלי בלדרוש שהגוף שלנו לא יהיה חפץ
# זנות וזירות זנות
מכחישי נזקי הזנות יסבירו לכן שיש הבדל גדול מאוד בין זנות רחוב ל״נערות ליווי״.
הטענה הרווחת בחברה היא כי לזנות קיימות פנים (וזירות) רבות. לפי טענה זו, לצד קיומה של זנות הרחוב אשר בה אין ספק כי קיים ניצול, כמו גם מצוקה קשה של האישה, קיימות זירות זנות רבות ואחרות שם נמצאות נשים שלא הגיעו למרחבים אלו מתוך מצוקה, אלא מתוך בחירה ורצון להרוויח כסף גדול.
לעומת ״זונות רחוב״ משווקים לנו "נשים על רמה", "בחורות איכותיות" או "נערות ליווי"- כינויים הבאים להדגיש בידול והפרדה מדמות האישה המסכנה המצויה בזנות הרחוב.
בכך, כמובן, מתאפשר חיזוק נרטיב הבחירה, הנורמטיביות והעושר- נרטיב שמאפשר את המשך ההתכחשות למצוקה ולניצול גם במרחבים אלי.
תנאי ״העבודה״ במכונים, בדירות הדיסקרטיות וברחוב שונים, אך במובנים רבים מדובר אך ורק בתפאורה אחרת המסתירה מעניינו את ניצול והאלימות המגולמים בעולם הזה: משמרות ארוכות, תשלום אחוזים ל״בעל הבית״ וכמובן קיום יחסי מין עם זרים מוחלטים.
השיווק של מרחבים אלו כאיכותיים ויוקרתיים מאפשרים לסרסורים למשוך קהל נוסף תוך האצטלה שאין מדובר בעולם תחתון, אלא בעסק איכותי ונורמטיבי לחלוטין.
בזאת נדגיש- היררכיה אינה קיימת בעולם הזנות!!
זנות היא ניצול ופשע- בכל מקום ובכל מרחב. על כן, את כלל המרחבים השונים- היוקרתיים, המקצועיים והנחשבים- ניתן לקבץ לכדי מונח אחד, והוא: מרחב פגיעה מוסווה, מנורמל, ושקוף - שקוף בעיקר, כי כמה קל להתכחש לאמת- כל עוד רק אפשר.
*הפוסט נכתב בשיתוף ״שלגיה״ , שורדת חברת קהילתנו.